Just an ordinary girl . always want to be loved . +Follow  | ϟDashboard.
//Dowemontel ϟ
Pisahkan main post dan sidebar
28 December 2011 7:43 AM | 0 comelettew

Assalamualaikum | Annyeong Chingu . harini aku nak ajar korang cara nak pisahkan Main Wrapper dan Main Sidebar . yang biasanya sekarang orang dah ramai guna tu . dulu mana ada aku pernah nampak orang buat . now , aku nak share sikit . jom shetart

Mula-mula :
#Log in -> Dashboard -> Design -> Edit Html .
#press Ctrl+F (untuk senang cari code)

1#cari code dekat bawah ni :

.post {

dah dapat cari , copy code dekat atas ni dan paste di bahagian atas code 1# tadi

-moz-border-radius: 25px;
-webkit-border-radius: 25px;
margin:0 0 1.5em;
padding:20px;
font-size: 85%;
background: #ffffff;
border: 2px solid #ffffff;
line-height: 2.5em;
}

2#cari kod kedua ni pulak :

/* Widgets

copy pulak code dibawah ni dan pste di bahagian bawah code 2# tadi yang korang cari tu

.sidebar {
-moz-border-radius: 25px;
-webkit-border-radius: 25px;
margin:0 0 1.5em;
padding:20px;
font-size: 85%;
background: #ffffff;
border: 2px solid #ffffff;
line-height:1.5em;

3#untuk tarnsparent kan background , korang boleh adjust dekat bahagian :

Template Designer -> Customize -> Advanced -> pilih background -> dan tekan transparent .

lastly , tuto ni aku tengok dekat kak Ana comel lettew . hewhew .


Kepada sesiapa yang tidak dapat cari code yang sedia ada ni , cari lah yang lebih kurang sama . who knows , mungkin template korang tak sesuai ke kan . cari lah tuto yang lain pulak .














Past | Future

“Love between strangers takes only a few seconds and can last a whole life.”