Just an ordinary girl . always want to be loved . +Follow  | ϟDashboard.
//Dowemontel ϟ
tutorial nak buat like button dalam blog
18 November 2011 10:48 PM | 0 comelettew

   okay , err . menggigil ni , baru first time buat blog . okay then . jom start . aku tahu ramai yang tak tahu nak buat like button . lagi-lagi letak dekat blog kan ? yang baru pakai blog tu ,aku cadangkan baik korang letak like button . sekurang-kurangnya , dari situ , orang boleh jejek blog kau . nanti makin ramai lah blog walking kan ? hehe .. okay jom start .


ni lah like button .

   Cara nak buat , mula2 kena : Sign in blog -> Design -> Edit HTML ->Tick Expand Widget -> tekan CTRL+F untuk senang sikit korang nak cari kod yang aku bagi nanti okay .


mula2 korang cari kod ni ,

<data:post.body/>
lepastu , kalau dah dapat cari kod diatas , korang COPY kod di bawah ni lepastu PASTE dekat bawah kod atas ni kay .

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

last sekali , korang SAVE ! kalau dah habis copy dgn paste ey .
P/s : kalau nak lebih selamat , korang PREVIEW dulu . takot2 tak jadi ke kan . okaybye :)














Past | Future

“Love between strangers takes only a few seconds and can last a whole life.”